miercuri, 26 ianuarie 2011

Uleiuri esentiale benefice pentru anotimpul rece

Sursa imagine: www.sanatate.acasa.ro

Iarna-i grea, omătu-i mare…

Zilele acestea iarna își arată cu mândrie colții de gheață și ne pune la încercare organismul prin temperaturi scăzute, viscol și umiditate crescută a aerului.

Pentru a putea preîntâmpina eventualele răceli sau chiar episoadele de gripă, Mama Natură îți pune la îndemână o serie de modalități prin care te poți apăra.

Utilizarea uleiurilor esențiale este una dintre acestea, datorită proprietăților antiseptice, dezinfectante si imunostimulatoare pe care le dețin.

Pentru sezonul rece sunt recomandate uleiurile de cimbru, levănțică, eucalipt, pin, salvie, mentă, rozmarin sau bergamotă.

Acestea pot fi folosite în aromoterapie, masaj, băi, comprese, inhalații sau chiar intern.

Pentru aromoterapie, poți pune în candelă în jur de 3-5 picături de ulei esențial la 30-50 ml apă.

Pentru masaj, se recomandă în jur de 20-30 picături la 100 ml ulei de bază (care poate fi ulei de măsline, ulei de sâmburi de struguri, ulei de cocos, ulei de migdale etc.).

Pentru baie, poți dilua într-o cană de lapte dulce 10 picături. Uleiul esențial nu se dizolvă direct în apă!

Pentru comprese, în 500 ml de apă fierbinte se pun 2-5 picături de ulei esențial și se agită bine. Se înmoaie o bucată de tifon în acest amestec și se așează pe zona afectată. Se acoperă cu o folie de plastic și cu un prosop pentru a se putea menține căldura. Compresa se schimbă o dată la 20 min timp de 1 oră. Această tehnică o poți repeta de 2 ori pe zi.

Pentru inhalații, poți adăuga 5 picături de ulei esențial la 1 litru de apă clocotită. Inhalația trebuie să dureze cam 10 min.

Pentru uz intern, se vor citi cu atenție indicațiile de pe prospectul fiecărui ulei.



În cazul meu, uleiul esențial de eucalipt face miracole.

- Pentru a putea respira normal pe parcursul nopții, îți recomand să așezi sub pernă un șervețel de hârtie, pe care ai pus 5 picături de ulei de eucalipt.

- Pentru febră și tuse poți face un ceai de sunătoare pe care îl lași să se răcească. Adaugă apoi o lingură de miere de tei, 20 picături de tinctură de propolis și 3 picături de ulei de eucalipt.



Recomandări:

1. Datorită concentrației mari, uleiurile esențiale nu se vor aplica niciodată direct pe piele și nici nu se vor înghiți direct!

2. Uleiurile esențiale nu vor fi utilizate de femeile însărcinate sau cele care alăptează și de către copii sub 7 ani, decât cu acordul medicului!

3. Înainte de a utiliza un ulei esențial, asigură-te dacă ești sau nu alergic(ă). Amestecă 1 picătură de ulei esențial cu 1 lingură de ulei de bază. Aplică o cantitate mică din acest amestec pe o porțiune de piele, cu ajutorul unui tampon de vată. Dacă în 24 de ore nu apare o roșeață a pielii sau arsură, poți continua să utilizezi uleiul.

4. Atunci când găsești rețete care conțin și uleiuri esențiale în compoziție, folosește mai bine numărul minim de picături decât pe cel maxim. Uleiurile esențiale pot avea și contraindicații!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More