vineri, 20 mai 2011

Tipurile de ten şi cum se tratează corect

Sursă imagine: www.ziaresireviste.ro
De ceva vreme mă preocupă următoarea problemă: cum se tratează diferitele tipuri de ten
În urma întrebărilor adresate de unele şi unii dintre voi, am hotărât să pornesc la o documentare mai minuţioasă, care să ofere răspunsuri într-o manieră „integrată” (mie îmi place să găsesc toate informaţiile într-un loc, nu să stau să alerg după răspunsuri în "n" părţi).
Şi ca să avem un punct de plecare, să încep prin a-ţi spune că o piele sănătoasă are nevoie de produse nutritive, hidratante şi emoliente. Dacă termenii de "nutritiv" şi "emolient" sunt înţeleşi bine, nu acelaşi lucru se poate spune despre "hidratant" (care nu este egal cu a conţine apă). Produsele hidratante au în compoziţia lor ingrediente antioxidante, antiiritante, skin identical (asemănătoare compoziţiei pielii) şi cell communicating (comunică celulelor pielii să arate, să funcţioneze şi să se comporte cât mai aproape de cum ar face o celulă sănătoasă şi opresc anumite substanţe din a comunica celulelor să se comporte anormal).
Înainte de a pleca în căutarea unor produse care să răspundă cerinţelor pielii  tale, este bine să aflii cu ce tip de ten te „confrunţi”. Pentru acest lucru, îţi recomand ca într-o zi când ai mai mult timp liber, să urmezi aceşti paşi:
 1) Spală-ţi dimineaţa faţa cu un produs care să nu conţină iritanţi (parfum, alcool, acizi prea puternici) – poţi folosi doar apă călduţă chiar; 
 2) Usucă-ţi faţa prin tamponare cu un prosop curat; 
 3) Pentru următoarele 4 ore evită să faci efort fizic, să ieşi afară, să stai într-un mediu poluat (inclusiv să fumezi), să te stresezi sau să îţi atingi faţa cu ceva; 
 4) După trecerea acestui timp, aplică pe faţă un şerveţel intr-o singură foaie şi presează-l uşor pe faţă.
Rezultatele pot fi următoarele:
 - Ten normal (nu există nici zone uleioase, nici uscate, iar pielea are aspect normal);
 - Ten gras (toate zonele de pe şerveţel sunt uleioase, iar aspectul tenului este gras şi străluceşte);
 - Ten mixt (pe şerveţel apar pete uleioase, de obicei în partea centrală a feţei, denumită şi zona T: frunte, nas, bărbie; restul zonelor sunt normale sau uneori uscate);
 - Ten uscat (şerveţelul nu prezintă pete uleioase, iar aspectul pielii este descuamat şi chiar strânge).
Următoarele caracteristici pot apărea în cazul oricăruia dintre tipurile enumerate mai sus:
 - Sensibil (tenul se irită foarte uşor);
 - Cu tendinţe acneice (pot apărea pustule înainte şi în perioada menstuaţiei sau  ocazionale, din cauza blocării porilor);
 - Acneic (problemă specifică tenului gras; tenul acneic are întotdeauna pustule prezente);
 - Cuperotic, seboreic, micotic etc. (aceste tipuri de probleme necesită o întrevedere cu dermatologul şi un tratament specific).
Trecând la îngrijirea şi tratarea diverselor tipuri de ten, pentru hidratare îţi recomand ca în fiecare seară, după toaleta prealabilă, să foloseşti un amestec din următoarele uleiuri sau doar unele dintre ele: ulei de coacăz negru, ulei de jojoba, ulei de limba mielului, ulei de luminiţă de seară, ulei de seminţe de struguri, ulei din seminţe de cânepă, ulei de măceşe, ulei de floarea soarelui, ulei din germeni de grâu, ulei de rodie. Aceste uleiuri se pot folosi pentru toate tipurile de ten.
Specific, pe lângă aceste uleiuri mai poţi folosi: pentru tenul normal şi uscat: ulei de seminţe de afine, ulei de soia, ulei de susan; pentru tenul uscat îţi mai recomand următoarele uleiuri foarte emoliente: ulei de sâmburi de caise, ulei de argan, ulei de avocado, ulei de alune, ulei de şofrănaş, ulei de migdale dulci, ulei de Camellia, ulei de sâmburi de prune, ulei de sâmburi de piersici, ulei de nuci de Macadamia, unt de cacao.
Datorită caracteristicilor tenului mixt, îţi recomand să tratezi fiecare zonă diferit, în funcţie de nevoi.
În cazul tenului gras, mixt sau acneic, pentru a evita producerea de sebum, nu folosi produse care conţin: iritanţi (vor determina creşterea cantităţii de sebum) şi emolienţi (închid porii în zonele grase ale feţei).
Pentru tenul mixt şi gras, poţi aplica în fiecare dimineaţă o mască proaspătă cu argilă verde – pe zonele cu exces de sebum.
Nu folosi în prepararea măştilor sucurile de lamâie, de roşii sau de capşune, care sunt iritante.
În afară de tenul acneic (in perioada în care există pustule), poţi utiliza, o dată pe săptămână, un scrub obţinut din zahăr pudră şi unul din uleiurile enumerate mai sus.
Pentru tenul acneic, evită din nou ingredientele cu efect iritant (alcoolul, lămâia etc.). Masca cu aspirină am auzit că face minuni pentru acest tip de ten (o să revin într-o postare viitoare la acest subiect). Foloseşte cu încredere ingrediente cu acţiune anti-inflamatoare, precum: infuzie de muşeţel, ulei de arahide, decoct de rădăcină de brusture, extract de gălbenele, miere, lapte de soia, propolis (diluat sau local, direct pe pustule). Infuziile şi decocturile se folosesc la temperatura pielii. Evită untul de cacao şi uleiul de cocos!
Pe lângă toate sfaturile anterioare, nu uita că tenul tău va reflecta mereu starea ta de sănătate, regimul alimentar, nivelul de stres, oboseală şi poluare. Aşadar, încearcă să ai grijă de tine din toate punctele de vedere!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More